HTML

Némi tandíj-hozzájárulás egy piacképesebb diplomához

Ingyenes felsőoktatás...?

Mennyibe kerül az út a diplomáig (felvételi előkészítő, tandíj, tankönyvek...) az ingyenes felsőoktatásban? Mennyit ér egy diploma? Vagy legyen inkább OKJ?

Melyik szakma a legjobb?

2008.02.17. 04:43 :: detu

Megint egy kis kitérő az eredetileg eltervezett tematikától: szakmaválasztás.

Vannak olyan diplomák, melyek – függetlenül a gazdaság pillanatnyi helyzetétől és a várható tendenciáktól – a legvágyottabbak. Ilyen többek között az orvosi és a jogi diploma. Igazság szerint ezen a területen évtizedek óta jelentős túlképzés mutatkozik, s ebből következően a diploma piacképessége nem tartozik a legjobbak közé. Nem véletlen, hogy az újonnan végzett orvosok külföld felé kacsintgatnak. A frissdiplomás jogászok pedig (hacsak nem ősidők óta működő családi jogi iroda tart igényt a munkájukra) remekül kamatoztathatják képességeiket valamely MLM-rendszerben, vagy direkt értékesítőként (pl. timeshare); de vajon érdemes-e ezért hosszú évekig koptatni az iskolapadot?

A Haszon Magazin februári száma jó kis gyűjteményt vonultat fel azokból a szakmákból, amikre elég jó kereslet mutatkozik manapság, s várhatóan 3-5 év múlva is. Még hozzávetőleges számokat is kapunk, hogy mi a várható bruttó kezdőkereset.
Igazándiból nem is biztos, hogy egyetemi/főiskolai diplomában érdemes gondolkodni. Az OKJ-s képzéseket nyújtó tanfolyamokat szervező cégek sokszor lényegesen rugalmasabban képesek reagálni a munkaerőpiac változásaira, mint a nagy intézmények.

Én egy picit más aspektusból is nézem a lehetőségeket, így a listám alapvetően eltér (remélem, mások pedig ettől is eltérő listákat állítanának fel, hiszen sok egyéni igazságból állhat elő egy nagy Igazság):

  1. ÉRTÉKESÍTŐ
    Nem tennék különbséget aközött, hogy a gyógyszerész diplomádat orvoslátogatóként, vagy a „8általánosodat” porszvóügynökként kívánod hasznosítani; lehetsz mérnök-értékesítő vagy közgazdász-befektetési tanácsadó, legfontosabb szempont az attitűd. S bár a kezdő kereset (ha van egyáltalán alapbér) mintegy bruttó 200ezer forintnál indulhat, amennyiben hittel és hitelesen képviseled, hogy az általad kínált termék a vevő hasznára lesz, továbbá ahelyett, hogy a termék előnyeit ecsetelnéd minden részletre kiterjedően, képes vagy figyelmesen meghallgatni a tárgyalópartner igényeit, a sikerek nem maradnak el. A sikeres értékesítő elsősorban jó pszichológus, s csak másodsorban kiváló szakértője az általa képviselt területnek! Így aztán akár egy-két hónap alatt elérhető az 5-6százezer forint, sőt rövidesen akár a hétszámjegyű jövedelem is. Mindemellett nagyfokú önállóságot élvezel a munkaidőd beosztásában, munkarended megszervezésében!
  2. KÖNYVELŐ, ADÓTANÁCSADÓ
    Ha nem idegen a személyiségedtől, hogy mátrixok közt éld a világod (itt ne Neoval vagy Trinityvel fantáziálásra gondolj!), egy mérlegképes könyvelői tanfolyam elvégzését követően mintegy bruttó 200ezer forint kezdőkeresettel elhelyezkedhetsz bármely könyvelőirodában. Ha okosan szövögeted kapcsolati hálódat, rövid időn belül „magánpraxisba” kezdhetsz. Az önállóvá válás meglepően olcsón, pár százezer forintból (egy computer és néhány software licence) megoldható. És ha az algebrai tudás mellett némi vezetői képességgel is megáldott a sors, semmi se tarthat vissza attól, hogy könyvelőirodát nyiss. Mivel a munkádban már korábban tökélyre vitted a precizitást, jó munkaszervezéssel szabad (és jómódú) emberré válhatsz!
  3. PILÓTA ÉS LÉGIIRÁNYÍTÓ
    Mindkettőhöz az kell, hogy rendelkezz egy falkában vadászó farkas kifinomult csapatjátékosi adottságaival, miközben te vagy a magányos westernhős, aki az adott pillanatban hallatlan felelősséggel, egyénileg dönt sorsokról. A pilótaiskola elvégzése meglehetősen drága dolog (10millió forint körüli összeg), de a kezdő kereset cargo-pilótaként 600ezer, személyszállító pilótaként 700ezer forint körül van, ami három év után megduplázódik. Légiirányítóként is a kezdő kereset mintegy félmillió forint, de egy főiskolai vagy egyetemi diploma után egy 2éves szaktanfolyam elegendő az elhelyezkedéshez. A munkaviszony stabil, a karrier egyértelműen kiszámíthatóbb, mint az előző két szakma esetében. Sajnos különösebb önállósodásra hazai viszonyok között egyelőre nincs lehetőség.
  4. VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI RENDSZER TANÁCSADÓ (SAP)
    Gazdaságinformatikusi diploma kell hozzá, s a kezdő fizetés elérheti a 400ezer forintot. Igazán beletanulni természetesen (mint minden szakmánál) a gyakorlati munka során lehet, így 3 évnyi tapasztalattal a bérezés elérheti a 700ezer forintot. Kifejezetten olyanoknak való, akik soha nem akarnak „saját lábra állni”, hiszen nagyobb vállalatoknál, azok hierarchiájában működik.
  5. KERESŐMARKETING-SZAKÉRTŐ (SEO expert)
    Semmiféle iskola nem nyom annyit a latban, mint a napi gyakorlat. Igazi „cybergyerekeknek” való szép és izgalmas feladat, korrekt javadalmazás mellett: indulásként mintegy 300ezer forntra lehet számítani (3 év alatt simán megduplázható).
  6. AUTÓSZERELŐ
    Nem a „mindet bütykölök”, klasszikus olajszagú szakmában kell gondolkodni – bár annak is van még piaca, de a perspektíva egyre kisebb a Wartburgok és más dinoszauruszok kihalásával...
    Itthon és szerte Európában állítólag nagy az igény a modern diagnosztikai készülékeket jól ismerő, a digitális egységek kódolását értő, angol szakszöveget jól értő autószerelőkre. Kezdő fizetésként itthon sem túlzás a 250ezer forint, s határozott ambícióval még ma is könnyen (bár nem olcsón) megteremthető egy saját műhely.

A nyelvtudás persze mindenütt fontos. Kiemelt helyen szerepel az angol nyelv, de ha valaki a logisztikában vagy a direkt értékesítésben véli felfedezni saját jövőjét, akkor a német tárgyalási szinten való ismerete fontosabb, szinte nélkülözhetetlen. Jók persze a „ritkább” európai nyelvek (francia, spanyol stb.), de ezek inkább csak a cseresznye a hab tetején.

Ha nem sikerült benyújtanod a jelentjkezésedet, vagy beadtad bár de megijedsz a tandíjtól és nem mész el felvételizni, nézz körül az OKJ-s képzések piacán! Még az sem kizárt, hogy jobban jársz (mert jobb időt futsz a versenyben), mint akik 5-6 évet az iskolapadban töltenek még...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felsooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr14342355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

detu · http://felsooktatas.blog.hu 2008.02.20. 06:39:37

El is felejtettem megjegyezni, hogy a jobb álláslehetőségek között bizony ott van a titkárságvezető is.
A „klasszikus titkárnő” erős kávéja és a mély dekoltázsa erősen háttérbe szorult az informatikai ismeretek (irodai szoftverek) és a tárgyalóképes idegennyelv-tudás (főleg angol és német) mögött. Szükséges persze az átlagosnál ápoltabb megjelenés! Főként olyanoknak való munka ez, akik képesek és hajlandóak valaki más érdekeit a maguké elé helyezni, hajlamosak az altruizmusra, ugynakkor képesek önállóan megszervezni néhány ember munkarendjét, a legnagyobb rugalmasság mellett. A bérezés leginkább attól függ, hogy milyen pénzügyi teljesítőképességű az alkalmazó cég, s nyilván attól is, hogy mondjuk a vezérigazgató vagy a gazdasági igazgató mellett dolgozik az illető, de 200e forint alatt nemigen fordul elő.
Ja, és nem mindegy, hogy manapság nincs XX kromoszómaállományhoz kötve a tevékenység, pasik is megfelelhetnek az elvárásoknak – noha a nők még mindig többségben vannak.
süti beállítások módosítása