HTML

Némi tandíj-hozzájárulás egy piacképesebb diplomához

Ingyenes felsőoktatás...?

Mennyibe kerül az út a diplomáig (felvételi előkészítő, tandíj, tankönyvek...) az ingyenes felsőoktatásban? Mennyit ér egy diploma? Vagy legyen inkább OKJ?

Adócsökkentés?!?!

2008.02.10. 06:13 :: detu

Már megint az adócsökkentés... Nem is gondolok olyasmire, hogy a 2010-es választások kedvéért előrevetített kampányfogásról van szó. Nem gondolok ilyesmit, hiszen az ártatlanság vélelme megilleti a bolti szarkát, a fegyveres rablót, sőt még a politikusokat is. Momentán a nemzetgazdaság dinamikus növekedése a „nem mérhető” tartományba esik, mint amikor valaki a piros lámpánál előre-hátra hintáztatja az autóját (az üzemanyag hintáztatás közben is fogy, a tank ürül!). Az állami szerepvállalás szinte minden területen a nullához konvergál, amely területeken hagyományosan eddig szerepe volt az államnak. Az eredetileg remekül működő eva jókora megemelintésével jelentősen csökkentek az adóbevételek; egyes kormányzati posztokon lévő kis- és nagyvállalkozók adócsalási ügyei arra biztatják a „mezei” adózót, hogy ő is csaljon csak nyugodtan. Az általános bizonytalanság, sőt egzisztenciális válságélmény óvatosabb költekezésre szorítja a népet, így alighanem az áfa sem teljesít úgy, ahogy kéne. Bármilyen zűrös is a főváros közlekedése, azt azért mindenki tapasztalhatja, hogy mostanság kevesebb az igazi dugó, mint néhány éve. Ez kizárólag abból adódhat, hogy többen nem használják az autóikat, vagyis kevesebbet tankolnak, így a jövedéki adó mértéke is alulmúlja az elvártakat. Ha mindehhez képest még a munkavállalói adóterheket is csökkenteni akarják, az egyértelműen azt jelenti, hogy nem lesz miből pl. nyugdíjat és gyest fizetni (lerövidített öregkor – a nyugdíjasok egyszerűen éhen halnak és megfagynak; lecsökkenő születésszám vagy megnövekvő csecsemőhalandóság – a nők vagy nem vállalnak gyereket, vagy kénytelenek a hátukra kötni, miközben FedélNélkül-t árulnak a forgalmasabb kereszteződésekben).

Van egy vízióm:
Az állam tehát egyrészt a jelenlegi kormányzat anarchoszindikalista szándéka szerint („Az állam nem jó gazda” jelmondat alapján), továbbá az elhatalmasodó pénzügyi kényszer hatására is egyre több területről vonul ki. A Kincstárba befolyó adó épp csak annyira lesz elegendő, hogy az államapparátus, a kormányzati bürokrácia bérét fedezze (ebből amúgy megélni nem lehet, ezért a politikusoknak egyre inkább létkérdés a korrupció megerősítése). A lakosság lényegében adót csak a fogyasztása után fizet forgalmi és jövedéki adó formájában, minden egyébről jön a sárga csekk. Sárga csekket küld a tűzoltóság, sárga csekket küld az iskola. Sárga csekken kell befizetni a közvilágítást az elektromos szolgáltatónak és az autópályák építési költségét az építővállalatnak. Sárga csekket kapunk folyamszabályozásról, valamint az augusztus huszadikai tűzijátékról is. Sárga csekk a népességnyilvántartási adatbázisból koraszülöttől matuzsálemig mindenkinek állampolgári alapon, egyforma értékről szólóan jár. Ha nem fizeti meg, akkor a tűzoltóság, az iskola, az energiaszolgáltató, a közútépítő stb. felelőssége és feladata, hogy behajtson, hogy kintlévőség-kezelő cégeket uszítson a renitensekre. Hiszen az állam nem jó gazda...
Ezek után nincs is értelme olyasmiről polémizálni, mint mondjuk a tandíj. Jön a sárga csekk: „felsőoktatási intézményi fenntartási hozzájárulás”.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felsooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr60333163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása